Persbericht TWE 2014

The Wind Experience groot succes

TWE 2014 Low Res

Afgelopen zondag vond op het Lutjestrand aan het Amstelmeer naar jaarlijks e traditie The Wind Experience plaats. De zon en de wind zorgden ervoor dat alle deelnemers weer een super dag hadden op de windsurfplank.

Nadat iedereen zich aangemeld had vond om kwart over elf de ‘skippersmeeting’ plaats en stonden er veertig jeugdige surfers aandachtig, maar vooral trappelend van ongeduld, te luisteren naar de uitleg over hoe de startprocedure werkt en hoe de slalombaan gevaren moet worden. Toen om half twaalf de surfers klaar stonden en de toeschouwers zich hadden geïnstalleerd met een bakje koffie in het zonnetje, miste er nog één belangrijke basiscomponent voor het windsurfen; wind. Met de wetenschap dat de wind later op de dag zou toenemen, besloot de organisatie te starten met een wedstrijd waarbij de baan peddelend volbracht moest worden. Het parcours was behoorlijk lang en dat voelden de surfers behoorlijk in de schouders. Nadat alle deelnemers twee wedstrijden hadden gepeddeld begon de wind toe te nemen en kon er ‘eindelijk’ worden gewindsurft! De jeugdige windsurfers waren ingedeeld op basis van hoe lang ze windsurfen. Zo was er een eerste jaars groep, tweedejaars, derde jaars en vierde jaars. De baan die de 3e en 4e jaars moesten windsurfen was vanzelfsprekend wat langer. Nadat alle groepen twee wedstrijdjes hadden gewindsurft was het tijd voor de ‘freestylers’ om het water te betreden. Bij freestyle gaat het om trucjes doen met je board en zeil. De surfers worden daarbij beoordeeld door een jury die de beste freestyler uitkiest. De deelnemers aan deze wedstrijd surfen allemaal al een jaar of 8 en zijn zodra het goed waait op het Amstelmeer te vinden. Springen, salto’s en schroeven zijn geen uitzondering. Helaas was er om te springen afgelopen weekend te weinig wind, maar de zeil truckjes die deze jongens lieten zien deed bij menig jeugdig surfer de mond openvallen. Na deze inspirerende freestyle wedstrijd werd er weer snel overgeschakeld naar de slalom en konden alle jeugdsurfers nog twee wedstrijden surfen, waarna de organisatie de punten van de hele dag kon gaan optellen. Om half vijf konden de prijswinnaars uit de diverse klassen hun bekers en medailles in ontvangst nemen waarna iedereen licht rozig en met een grote glimlach huiswaarts kon keren. Verliezers waren er niet geweest.

Op zaterdag en zondag vond op het Lutjestrand ook de Regio Cup Noord plaats. In deze wedstrijd, die qua niveau net onder het Nederlands Kampioenschap valt, konden helaas geen geldige races gevaren worden. Voor deze surfers was er iets te weinig wind.

Het doel van The Wind Experience is om beginnende windsurfers op een leuke en relaxte manier kennis te laten maken met wedstrijdjes. Met dank aan de zon, de wind en de enthousiaste deelnemers kijkt de organisatie dan ook weer terug op een geslaagde dag en denkt nu alweer na hoe ze de 2015 editie nog leuker kunnen maken.

Uitslagen:

1e jaars, jongsten

 1. Jay Nels, Den Helder
 2. Norah Jongewaard, Den Helder
 3. Aloys Blaauw. Schagen

1e jaars, oudsten

 1. Wouter Mastenbroek, Den Helder
 2. Twann Wielinga, Petten
 3. Nynke Mastenbroek, Den Helder

2e jaars, jongsten

 1. Jesse Oomen, Heiloo
 2. Finn Bankras, Obdam
 3. Luca Dingerdis, Julianadorp

2e jaars, oudsten

 1. Stijn Meijer, Schagen
 2. Iris Dasselaar, Oudesluis
 3. Kylenco van straalen, Den Helder

3e/4e jaars

 1. Lars Leutscher, Hippolytushoef
 2. Mart van der Knaap, Heiloo
 3. Lucy Mann, Westerland
 4. Zoë Schaap, Julianadorp

Freestyle

 1. Jeffrey Spits, Middenmeer
 2. Tim Leutscher, Hippolytushoef
 3. Jerry Woord, Breezand